Indiški lietiniai – dosos

Dosos

Dosos – tai indiški crepes arba kitaip, indiški lietiniai, kurie išsiskiria ne tik unikaliu skoniu, bet ir yra vienas sveikiausių lietinių variantų! Juos pirmą kartą paragavau ir išmokau gaminti dirbdama geriausiame indiškų ir tailandietiškų patiekalų restorane MOKSHA (tikiu, šefas nesupyks, kad pasidalinsiu dosų receptu, nes abu turime bendrą tikslą – skleisti sveiką mitybą!). Dosoms pagaminti nereikia sunkiai gaunamų ingredientų, nes ryžių ir mung (spindulinių) pupuolių rasite kiekviename didesniame prekybos centre. Pasigaminti dosas užtrunka iki poros dienų, tačiau tai tik dėl to, kad tešlai reikia laiko susifermentuoti. Tačiau būtent šis procesas suteikia dosoms ypatingo skonio ir papildo patiekalą maistinėmis medžiagomis. Be to šie lietiniai neturi gliuteno, todėl tai gali būti ideali alternatyva gliuteno netoleruojantiems žmonėms.

 

Taigi, supažindinsiu Jus su gaminimo ypatumais!

 

Dosos

Pirmiausiai Jums reikia užmerkti ryžius ir mung pupuoles visai dienai arba tol, kol suminkštės. Tuomet sutrinti juos blenderiu iki vientisos masės. Pradėkite nuo ryžių, nes jiems sutrinti reikės daugiau laiko negu mung pupuolėms. Kai sakau “vientisa masė”, turiu omeny, jog turite savęs paklausti mažiausiai tris kartus, ar gavote vientisą tešlą ir (visiškai) nesimato jokių gabaliukų. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad tuo metu, kai man atrodė, kad viską sutryniau iki vientisiausios įmanomos masės, pasirodydavo, kad klystu. Todėl labai rekomenduoju gaminant dosas atkreipti į tai dėmesį ir geriau pavargti blenderiuojant, bet gauti idealų rezultatą.

Sekantis etapas – fermentacija, arba liaudiškai tariant, rauginimas. Į sutrintą pupuolių ir ryžių masę dedame druskos. Paragaujame. Turi būti juntamas lengvas tešlos sūrumas. Druskos nepagailėkite, nes, jeigu jos bus per mažai, tešla gali pradėti gižti. Pasūdę turite palikti fermentuotis. Aš dažniausiai palieku visai dienai kambario temperatūroje, vakare dedu į šaldytuvą, o ryte jau galime kepti dosas. Kadangi fermentacija yra gyvas procesas, kurio metu veikia gyvi organizmai, negalime tiksliai prognozuoti jos eigos ir rezultato. Galbūt Jums reikės dvi dienas laikyti frementuojant tešlą, bet tai priklauso nuo daugelio dalykų. Todėl rekomenduoju stebėti, kaip keičiasi tešla ir vis paragauti. Tik taip galėsite gauti geriausią rezultatą ir išmokti pasigaminti tobulas dosas. Fermentacijos pabaigoje tešla turi būti maloniai rūgštoko skonio ir kvapo, o paviršiuje turi būti susidarę oro burbuliukai.

Dosų tešlos konsistencija turi būti tokia pati kaip lietinių ar crepes – pakankamai skystoka, kurią patogu įpilti  samčiu į keptuvę. Todėl, jeigu gavote standesnę dosų masę, įpilkite vandens į tešlą. Dosas galite paskaninti mėgstamais prieskoniais, ir, jei trūksta, druska. Aš labiausiai mėgstu dosas pagardinti maltomis kalendrų ir kumino sėklomis, suteikiančiomis joms dar daugiau išskirtinumo.

Kaip lietiniams ar crepems, taip ir dosoms būtina tūrėti patikimą keptuvę, prie kurios neliptų blyneliai. Ją užtenka gerai įkaitinti, ištepti aliejumi ir tik tada pilti tešlą. Tuomet kepame, kol kraštai įgauna gelsvą atspalvį, o pavišiuje nesimato drėmės dėmelių. Tada apverčiame kepti kitą pusę. Realiai, kepimas yra toks pats kaip ir lietinių.

 

Pateikimas

Dosos yra malonaus, šiek tiek rūgštoko skonio, Indijoje dažniausiai patiekamos su įvairiais čatniais, masalomis ar kariais, todėl galite jas pateikti su klasikiniais indiškais pagardais arba improvizuoti. Jos idealiai  tinka kaip troškinių garnyras arba užkandis patiekiamas su humusais, užtepėlėmis ar daržovėmis. Mėgstate saldžiai? Tuomet, tam puikiai tiks įvairūs vaisiai, džemai ar uogienės.

Dosos

 

Indiški lietiniai - dosos

Paruošimo laikas2 d
Gaminimo laikas1 hr
Porcijos: 8
Kalorijos: 311kcal

Ingredientai

  • 300 g ryžiai
  • 150 g mung (spindulinės) pupuolės
  • druska
  • aliejus kepimui

Gaminame

  • Viename inde užmerkiame ryžius, kitame mung (spindulines) pupuoles. Paliekame mažiausiai 5-7 valandoms mirkti.
  • Jei reikia, nupilame šiek tiek vandens (ryžiai turi būti per cm apsemti) ir sublenderiuojame iki vientisos masės. Tada dedame mirkytas mung pupuoles ir blenderiuojame iki tol, kol gauname vientisiausią įmanomą tešlą. Turi nesimatyti net smulkiausiu ryžių ar mung pupuolių gabaliukų.
  • Dedame druskos ir paliekame fermentuotis kambario temperatūroje apie 14-20 valandų. Turite gauti malonaus, rūgštoko skonio ir kvapo tešlą su paviršiuje susidariusiais oro burbuliukais.
  • Kai tešla susifermentuoja, ruošiamės kepimui. Jei reikia, pilame šiek tiek vandens, kad gautume tokio pačio skystumo kaip lietinių tešlą. Dedame papildomai druskos, jei reikia, ar mėgstamų prieskonių.
  • Įkaitiname keptuvę ir ištepame aliejumi.
  • Pilame į keptuvę tešlos ir išsklaidome tolygiai po visą keptuvę, gaudami ploną sluoksnį.
  • Kepame, kol dosos krastai lengvai pageltonuoja ir nebesimato drėgnų vietų.
  • Tada apverčiame ir kepame kitą puse.
  • Patiekiame su daržovių troškiniais, užtepėlėmis ar saldžiais pagardais - vaisiais, džemais, uogienėmis.