Visuomet jaučiau didelę simpatiją Azijos virtuvei, kurioje idealiai suderinami ryškūs ir skirtingi skoniai. Nors nedažnai rasite taivanietiškų receptų, būtent iš šios šalies kulinarų ir išmokau tobulai paruošti tofu. Taivanietiškas traškus tofu – tai nuostabaus skonio patiekalas, kuriame sužaidžia saldumas, aštrumas, sūrumas, rūgštumas bei jaučiamas Azijos virtuvei būdingas subtilus umami skonis, kurį suteikia fermentuotos sojų pupelės (iš kurių ir gaminamas sojų padažas).
Yra įvairių būdų, kaip paruošti tofu, tačiau svarbiausias aspekstas, norint gauti traškų tofu, yra jo šaldymas. Tai reiškia, kad turite tofu du kartus užšaldyti ir du kartus atšildyti. Būtent šis procesas padeda ištarukti iš tofu vandenį. Tai pakeičia tofu struktūrą ir padeda išgauti traškumą. Todėl tik atlikę šį, nemažai laiko trunkantį procesą, galite pasigaminti taivanietišką traškų tofu. Kai jau turite paruoštą tofu, tuomet susipjaustome jį gabalėliais ir apvoliojame kukurūzų krakmole. Tada apkepiname keptuvėje su didesniu kiekiu aliejaus iš abiejų pusių. Jūs būsite maloniai nustebinti, kokio idealaus traškumo tofu gavote.
Daržoves naudojau būdingas Taivano virtuvei – žalias šparagines pupeles, paprikas ir grybus. Jas legvai pakepinau aliejuje, tačiau neperkepiau, kad išlaikyčiau traškumą. Taip daržovės ne tik išlaiko daugelį maistinių medžiagų, bet ir yra labai gero skonio, būdingo daugelio šalių Azijos virtuvei.
Padažas yra labai svarbus akcentas gaminant taivanietišką traškų tofu, nes būtent jis ir sujungia visus pagrindinius skonius į vieną. Šiam padažui pagaminti Jums reikės sojos padažo, rudojo cukraus, čili pipirų, česnako, imbiero ir skrudintų sezamų aliejaus. Dėl tirštesnės konsistencijos dedamas ir kukurūzų krakmolas, kuris sumaišomas su vandeniu ir tik tada pilamas į padažą. Pirmiausiai kepinamas česnakas, imbieras, tada dedamas rudasis cukrus, čili pipirai ir tik vėliau pilami visi skysti ingredientai. Visuomet skrudintų sezamų aliejų pilkite pabaigoje, nes termiškai apdorojamas, jis praranda savo skonį ir aromatą. Gamindami padažą visada ragaukite. Neišsigąskite, jei paragavę matysite, kad jame per daug skonių, nes susimaišęs su kitais ingredientais, jis toks nebeatrodys. Priešingai – daržovės ir tofu sugers padažą ir skonis pasiskirstys tolygiai.
Taivanietiško traškaus tofu pateikimas
Taivanietiškas traškus tofu, kaip ir daugelis Azijos virtuvės patiekalų yra patiekamas užlašinus kelis lašus citrinos sulčių, taip suteikdamas rūgštumo ir subalansuodamas skonių gamą. Galima pabarstyti žalumynais. Dažniausiai naudojami laiškiniai svogūnai, tačiau, esu įsitikimusi, jog puikiai tiktų ir kalendra ar net bazilikas. Visada galima paeksperimentuoti pagal savo norus 🙂
Na ir žinoma, skaniausia valgyti su ryžiais! Tačiau tai nėra Azijietiškų patiekalų pateikimo taisyklė, jūs galite rinktis kitas kruopas, kurios neturi permušančio skonio. Pavyzdžiui, puikiai tinka bulguro krupos, o jei norite sveikesnio varianto, tam idealiai tiks bolivinė balanda.
Taivanietiškas traškus tofu
Ingredientai
- 1 pakelis tofu
- 1 vnt. paprika
- 10 vnt. vidutinio dydžio pievagrybių
- 150 g žaliųjų šparaginių pupelių
- 1/4 stiklinė kukurūzų krakmolo
- 1/4 stiklinė rudojo cukraus
- 1/4 stiklinė sojų padažo
- 1/2 stiklinė vandens
- 5 skiltelės česnako
- arb. šaukštelis tarkuoto imbiero
- čili pipirai pagal skonį
- keli lašai skrudintų sezamų aliejaus
- keli lašai citrinos sulčių
Gaminame
- Tofu užšaldome ir atšildome du kartus. Lengvai rankomis išspaudžiame visą vandenį. Susipjaustome vidutinio dydio gabalėliais ir apvoliojame kukurūzų krakmole. Tada apkepame iš abiejų pusių gerai įkaitintoje keptuvėje su didesniu kiekiu aliejaus.
- Daržoves susipjaustpme pailgomis juostelėmis ir pakepiname išlaikydami jų traškumą.
- Gaminame padažą. Įkaitintoje keptuvėje nuolat maišydami pakepiname smulkintą česnaką, tarkuotą imbierą ir cukrų. Tada pilame sojos padažą ir vandenį, įberiame čili pipirų, sumažiname ugnį ir paverdame porą minučių. Tuomet indelyje sumaišome šaukštą kukurūzų krakmolo su dviem šaukštais vandens ir iš lėto pilame į padažą, kad jis sutirštėtų. Nuolat maišome virdami ant labai lėtos ugnies, kol matysime, kad padažas sutirštėjo.
- Pabaigoje sudedame keptas daržoves ir tofu į keptuvę su padažu, maišydami pakepiname apie minutę, pilame kelis lašus skrudintų sezamų aliejaus, užlašiname kelis lašus citrinos sulčių. Galime užbarstyti žalumynų ir skrudintų sezamų sėklų.