Trinta pomidorų sriuba

Pomidorų sriuba

Jei reikėtų sudaryti savo sriubų TOP, be jokios abejonės, pirmoje vietoje atsidurtų pomidorų sriuba. Nesvarbu, šilta ar šalta, trinta ar ne, soti ar lengva – mėgstu jas visas. Juo labiau, kad pomidorų sriuba pagaminama labai greitai ir paprastai, be to gali būti labai soti ir maistinga!

 

Raudonieji lęšiai ir daržovės

 

Pagrindiniai ingredientai pomidorų sriubai – raudonos paprikos, saliero stiebai, raudonieji lęšiai, svogūnai, česnakai ir, žinoma, pomidorai. Visi jie būtini, nes padeda išgauti tobulą skonį. Paprikos suteikia sriubai saldumo, todėl sumažina pomidorų rūgštumą ir nereikia papildomai dėti cukraus. O juk žinote, kad daugelis pomidorinių patiekalų gaminami su nemažu kiekiu cukraus. Ypač padažai. 

 

Pomidorų sriubai

 

Salierai – labai dviprasmiška daržovė, nes žmonės juos arba labai mėgsta, arba labai nemėgsta. Jų skonis gana intensyvus, nes turi daug eterinių aliejų. Dėl to dažnai naudojamas kaip prieskonis. Tačiau jų nauda sveikatai neabejotina ne tik dėl juose esančių vitaminų ir mineralų gausos bei uždegiminius procesus mažinančių savybių, bet ir dėl to, kad net ir termiškai apdorojami sugeba išlaikyti beveik visas naudingąsias savybes. Negana to, šiame recepte naudojamų salierų neturėtų bijoti net ir tie, kurie jų nemėgsta, nes pomidorai gerokai prigesina saliero inytensyvų skonį. Pažadu, šioje sriuboje salierai Jūsų tikrai neerzins. 

 

Pomidorai sriubai

 

Sveikatai naudingesnė sriuba

Į pomidorinę dėjau nemažai imbiero ir ciberžolės. Kaip teigia Rytų išmintis, šie prieskoniai turi viską, ko reikia sveikatai. Galbūt dėl savo ypatingų savybių plačiai naudojami visose pasaulio virtuvėse. Imbieras ne tik gerina virškinimo procesus, bet ir puikiai tinka kaip profilaktinė priemonė nuo virusų. Neskaitant visų gerųjų savybių sveikatos atžvilgiu, jis yra nuostabus prieskonis, turintis lengvą aštrumą ir citrusų gaivumą. Pakepintas aliejuje kartu su svogūnais ir česnakais dalinai netenka savo aštrumo, tačiau vistiek išlieka aromatingas ir puikiai dera su pomidorais.

 

Paprikos ir salierai

 

Pomidorų sriubai naudojau raudonuosius lęšius. Pirmiausia todėl, kad noriu, jog sriuna būtų maistinga. Raudonieji lęšiai – viena nuostabiausių ankštinių maisto produktų, nes turi mažai riebalų ir daug baltymų bei skaidulinių medžiagų. Iš kitų ankštinių daržovių išsiskiria tuo, kad juose yra daugiausiai folio rūgšties bei labai didelis kiekis geležies. Kitas dalykas, dėl ko labai mėgstu naudoti raudonuosius lęšius, tai, kad jie išmirksta vos per 15 min. Nors daug kas jų išvis nemirko, tačiau aš kol ruošiu produktus sriubai, užpilu juos vandeniu. Taip sveikiau, be to greičiau išverda. Dar viena priežastis naudoti lęšius sriubai ta, kad jie virdami subyra ir suteikia kreminės masės, tirštumo bei  malonaus ir lengvai riešutinio skonio.

 

RECEPTAS

 

  • 1 kg pomidorų
  • 1 ½ raudonosios paprikos
  • 2-3 saliero lapkočiai
  • 100 g lęšių
  • 5 skiltelės česnako
  • svogūnas
  • gabalėlis imbiero
  • džiovinto bazilikas
  • provanso žolelės
  • ciberžolė
  • kuminas
  • juodi pipirai
  • čili pipirai, jei mėgstate aštriau

 

Pateikimui: tinka šviežios žolelės – petražolės, mėtos arba bazilikai.

 

Gaminame:

  1. Pomidorus užpilame karštu vandeniu, palaikome 5 minutes ir nulupame odeles. Susipjaustome.
  2. Į įkaitintą keptuvę pilame aliejaus ir pakepiname smulkiai kapotą česanką keletą minučių.
  3. Tada dedame kumino sėklas, svogūną ir kepiname, kol viskas įgauna auksinį atspalvį.
  4. Tuomet dedame smulkiai supjaustytą imbierą ir vėl pakepiname. 
  5. Kai viskas gražiai apkepa, galime dėti pjaustytus saliero lapkočius ir kubeliais pjaustytas raudonąsias paprikas. Viską kepame pamaišant, kol suminkštės.
  6. Dedame ciberžolę ir pakepame dar minutę.
  7. Užkaičiame virti lęšius. Jei pradėję virti labai putoja, nuimame putas. Tada, galime dėti į puodą visą keptuvės turinį ir pjaustytus pomidorus.
  8. Verdame apie 15 min arba kol matysite, kad viskas išvirę.
  9. Tuomet viską sutriname blenderiu.

 

Skanaus ♥

 

Pomidorų sriuba