Cukinijų blyneliai

Cukinijų blynliai

Blyneliai visų mėgstamas patiekalas, dažniausiai gaminamas iš baltų kvietinių miltų, kiaušinių, druskos, vandens ir grietinelės ar pieno. Šis derinys nėra palankus sveikatai, tačiau blynelius galima pagaminti žymiai sveikesnius, pakeičiant vos kelis produktus. Cukinijų blyneliai gali būti sveikas ir skanus pasirinkimas.

 

Daržovės į blynus

Visi žino, kad daržovės sveika ir jų reikia valgyti kuo daugiau. Kepant blynelius daržovės gali tapti puiki sudedamoji dalis, kuri papildys vitaminais, mineralais ir ląsteliena. Morkos, cukinijos, moliūgai, burokėliai, saliero šaknys –  puikiai tinka blyneliams tiek skonio, tiek konsistencijos atžvilgiu. Šįkart naudojau cukinijas, kurios yra stiprus antioksidantas, todėl padeda mažinti uždegiminius procesus, be to labai naudinga daržovė žmogaus akims, nes turi karotenoidų ir vitamino C.

cukinijos blyneliams

 

Kuo pakeisti baltus kvietinius miltus?

Miltai – kitas svarbus blynelių ingredientas. Dažniausiai naudojami balti kvietiniai miltai yra taip stipriai apdorojami, kad juose nebelieka nieko daugiau kaip tik tuščios kalorijos. Norint, kad blyneliai taptų sveikesniu dienos patiekalu, galima naudoti kuo mažiau apdorotus miltus. Taip pat galima rinktis sveikesnius, kitų rūšių miltus –  avižinius, grikių, speltos, kukurūzų ir kt. (kuo mažiau perdirbtus). Juos galima pamaišyti su ankštinių daržovių miltais (lęšių, avinžirnių). Aš cukinijų blyneliams naudojau avižinius miltus, kurių natūraliai salstelėjusį skonį tiesiog dievinu. Nors avižos priskiriamos produktams, turintiems gliuteno, tačiau jos priklauso kitokiai botaninei grupei, todėl jose esantis gliutenas yra kitokios struktūros ir jo kiekis yra beveik dešimt kartų mažesnis negu kviečiuose. Be to, avižos – vertingas maisto produktas, nes turi daug nesočiųjų riebalų rūgščių, mažinančių organizmo uždegiminius procesus. Nuo senovės jos buvo naudojamos liaudies medicinoje sergant skrandžio ar žarnyno ligomis, avižų kisielius gelbėdavo norint atstatyti sveikatą po ligos. Pagal ajurvedą, avižos yra organizmą šildantis maisto produktas, todėl puikiai tinka šaltuoju metų laiku.

Ingridientai cukiniju blyneliams

Blyneliai be kiaušinių

Daugelis kepdami blynelius deda kiaušinius. Jie reikalingi tam, kad surištų tešlą, tačiau mano močiutė kepdavo skaniausius pasaulyje blynus be kiaušinių. Taip darau ir aš. Manau, miltų puikiai pakanka tam, kad blynelių tešla susirištų. O norint, kad tešla būtų vientisesnė ir skanesnė, galima įpilti šiek tiek augalinės grietinėlės.

 

Receptas (2 porcijos)

  • 1 cukinija
  • 2 stiklinės avižinių miltų
  • 1,5 stiklinės vandens
  • 100 ml augalinės grietinėlės
  • 1 arb.š. druskos
  • 1 valg.š. mielių dribsnių
  • 2 g maltų juodų pipirų
  • ½ arb.š. ciberžolės

Gaminame

  1. Cukiniją nuplauname ir sutarkuojame per burokinę ar smulkesnę tarką.
  2. Beriame miltus ir visus sausus ingredientus. Tada pilame vandens ir augalinės grietinėlės.
  3. Viską išmaišome. Tešla turėtų būti šiek tiek tirštesnė negu įpratai blynams.
  4. Šaukštu dedame į gerai įkaitintą keptuvę (kurioje yra šiek tiek aliejaus) ir kepame iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  5. Cukinijų blyneliai gali būti patiekiami su augaliniu jogurtu, džemu ar uogiene. Tinka tiek su saldūs, tiek sūrūs ar aštresni padažai.

Skanaus ♥