Itališki bulvių virtinukai gnocchi su špinatais

Itališki bulvių virtinukai gnocchi su špinatais

Turėjau bulvių košės likutį iš vakarykštės vakarienės. Antrą kartą valgyti tą patį tik kitą dieną kartais nėra noro, o apie išmetimą nė kalbos nėra – nešvaistome maisto. Tačiau bulvių košė – vienas tų patiekalų, kurį galima panaudoti kaip ingredientą gaminant kitą patiekalą. Žemaičių blynai, švilpikai, bulviniai virtiniai, koldūnų įdaras, Šepardo pyragas, itališki virtinukai gnocchi ir kt. – visiems šiems kulinariniams šedevrams pagaminti reikalinga bulvių košė. Kartais specialiai pagaminu jos daugiau, tam, kad likučius paversčiau savo mėgstamais patiekalais. Vienas mėgstamiausių – itališki bulvių virtinukai gnocchi su špinatais.

Gnocchi virtinukai dažnai gaminami su įvairiomis daržovėmis – moliūgais, burokėliais, špinatais ir kt., kurios ne tik pakeičia jų skonį, bet ir suteikia ypatingą spalvą bei papildo patiekalą maistinėmis medžiagomis. Aš dažniausiai naudoju šaldytus špinatus, nes taip paprasčiau. Juos pakepinu keptuvėje, tam, kad išgaruotų vanduo. Tada smulkintuvu (blenderiu) sutrinu iki vientisos masės ir maišau į bulvininukų tešlą.

itališki gnocchi virtinukai su špinatais

Miltai – svarbi sudedamoji dalis, tačiau labai svarbu gaminant jų nepadauginti. Pagrindinis ingredientas gaminant itališkus virtinukus gnocchi su špinatais yra bulvės, bet ne miltai. Daugelis virtuvės šefų man pritartų, kad kuo mažiau miltų, tuo skanesni gnocchi. Jų tešla turi būti minkšta, todėl jei manote, kad jų pakanka, dėkite mažiau nei mano nurodytame recepte. Jeigu sudėjote, tiek kiek parašyta recepte, bet tešla vistiek limpa prie rankų, geriau gausiai pabarstyti stalo paviršių miltais, kad apsivoliotų tik virtinių paviršius. Beje, ryžių miltai patys tinkamiausi apvoliojimui, nes nesusidaro miltų gumulai.

itališki bulvių virtinukai gnocchi su špinatais

Itališki bulvių virtinukai gnocchi su špinatais dera su įvairiais padažais. Kartais užtenka tiesiog gero ir kokybiško šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ar šaldytuve esančio pesto padažo. Jei norisi šilto padažo, jį galima nesunkiai pasigaminti vos iš kelių ingredientų – aliejaus, žolelių ir vandens, kuriame virė gnocchi virtinukai. Aliejuje lengvai pakepinus šviežias žoleles, jis pasisavina visus eterinius aliejus, todėl tampa skanus ir aromatinas. Vanduo nuo virtinių, yra miltuotas, todėl suteikia padažui tirštumo. Įbėrę šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų (o gal savo mėgstamų prieskonių?), gausite tobulą padažą gnocchi virtinukams.

 

RECEPTAS

 

Gnocchi virtinukai:

  • 900 g virtų bulvių
  • 300 g miltų
  • 200 g šaldytų špinatų
  • arb.š. druskos
  • muskato riešuto
  • 100 g ryžių miltų

 

Padažas:

  • Sauja mėtų
  • Citrina
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos
  • Juodųjų pipirų

 

GAMINAME

 

Gnocchi bulviniai virtinukai:

  1. Bulves su lupenomis išverdame pasūdytame vandenyje.
  2. Išvirus nulupame ir sutarkuojame per smulkią tarką, tačiau jei turime vakarykštės bulvių košės, galima naudoti ją.
  3. Špinatus pakepiname keptuvėje, tam, kad išgaruotų vanduo. Tuomet juos sutriname smulkintuvu iki vientisos masės ir sumaišome su trintomis bulvėmis.
  4. Gautą masę apibarstome druska ir muskato riešutu, po truputį barstome miltais ir minkome.
  5. Gaminimo plotą pabarstome ryžių miltais. Tuomet  ant jo rankomis darome pailgas dešras, kurias supjaustome maždaug 1 cm storio gabalėliais, iš kurių formuojame gnocchi virtinukus: galime palikti tiesiog supjaustytas formeles, daryti rutuliukus ar dviejų šakučių pagalba suformuoti griovelius.
  6. Užkaičiame puodą vandens, pasūdome ir pilame šiek tiek alyvuogių aliejaus. Kai užverda, sudedame suformuotus gnocchi virtinukus ir verdame maždaug 3 min arba kol visi iškils į paviršių ir tada dar minutę.

 

Padažas:

  1. Įkaitiname keptuvę ir pilame alyvuogių aliejaus (keptuvės dugnas turi būti apsemtas).
  2. Kai aliejus įkaista, sudedame mėtų lapelius (galime naudoti ir kitas prieskonines žoleles; idealiai tinka ir rozmarinas) ir šiek tiek pakepiname, kad aliejus įgautų žolelių prieskonį.
  3. Tada pilame samtį vandens, kuriame virė gnocchi, ir paverdame, kol šiek tiek sutirštės.
  4. Beriame druskos, juodųju pipirų, įtarkuojame citrinos žievelės ir įspaudžiame šiek tiek citrinos sulčių.
  5. Į keptuvę sudedame iš puodo ištrauktus gnocchi virtinukus ir permaišome, kad jie apsitrauktų padažu.
  6. Itališki bulviniai virtinukai gnocchi su špinatais gali būti patiekiami pabarsčius parmezano sūriu arba kepintais riešutais.

Skanaus ♥

itališki bulvių virtinukai gnocchi