Vietiniame Huelvos turgelyje radau pirkti violetinį kalafiorą. Anksčiau jis nebuvo dažnas svečias mano virtuvėje, todėl be ilgų svarstymų keliavo į pirkinių krepšelį. Ilgai galvojau, ką iš jo pagaminti. Sriubai, troškiniams, trintiems patiekalams – viskam atrodė per gražus. Nesinorėjo sunaikint gražių žiedynų, priešingai, norėjosi kažko subtilaus ir ypatingo. Violetinio kalafioro ir bolivinės balandos salotos – estetiškai atrodantis, sveikas ir maistingas patiekalas. Joms paruošti reikia kalafioro žiedynėlius apšlakstyti alyvuogių aliejumi, apibarstyti druska, šviežiu rozmarinu, juodaisiais pipirais ir lengvai paskrudinti orkaitėje, nes tik taip jie išlaikys savo nuostabią spalvą, formą ir turės neapsakomai gerą skonį.
Tam, kad salotos būtų sotesnės, naudojau daug baltymų turinčią įvairiaspalvę bolivinę balandą. Tai labai aukštos maistinės vertės produktas, kurį būtų galima priskirti prie super maisto. Joje esantys baltymai yra pilnaverčiai, nes turi visas 9 amino rūgštis, įskaitant ir lizino rūgštį, kuri retai randama augaluose. Šios mažos sėklytės turi didelius kiekius antioksidantų, slopinančių uždegiminius procesus. Tačiau prieš jas vartojant, reikia išmirkyti vandenyje arba sudaiginti, tam kad pasišalintų fitino rūgštis, kuri apsunkina mineralų pasisavinimą.
Violetinio kalafioro ir bolivinės balandos salotos dera su alyvuogėmis – juodomis, žaliomis, didelėmis, mažomis – svarbiausia mėgstamiausiomis. Jos suteikia šiek tiek subtilumo skoniui, papildo patiekalą savo gerosiomis maistinėmis medžiagomis – mononesiočiosiomis riebalų rūgštimis, dideliu kiekiu vitamin E, flavanoidais, mažinančių uždegiminius procesus. Tačiau jei nemėgstate alyvuogių, galima apsieiti be jų. O jei norisi, kad violetinio kalafioro ir bolivinės balandos salotos būtų šiek tiek gaivesnės, galima papildomai dėti šviežio agurko.
Keptas žiedinis kopūstas, virta bolivinė balanda – jau pakankamai sotus ir maistingas derinys, todėl geriausia prie salotų derinti lengvesnį ir gaivesnį padažą. Citrusai – lengvumas, mėtos – gaivumas ir česnakas, suteikiantis šiek tiek pikantiškumo. Visa tai sudėjus į vieną ir gausiai pašlaksčius geros kokybės šalto spaudimo alyvuogių aliejumi, gausime tobulai salotoms tinkantį padažą. Beje, jo galima pasigaminti ir šiek tiek daugiau, nes jis pakankamai klasikinio skonio, todėl puikiai dera prie daugelio patiekalų ir (beveik) visų salotų.
RECEPTAS
- 1 žiedinis kopūstas (vidutinio dydžio)
- 100 g salotų lapų
- 100 g bolivinės balandos
- sauja mėgstamų alyvuogių
- Pusė raudono svogūno
- Šalto spaudimo alyvuogių aliejaus
- Druskos
- Juodų pipirų
- Rozmarino
Padažas
- 2 skiltelės česnako
- 1 citrina
- druska
- juodi pipirai
- sauja šviežių kapotų mėtų
- 100 ml šalto spaudimo alyvuogių aliejaus
Gaminame
- Bolivine balanda porą valandų pamirkome ir išverdame pasūdytame vandenyje.
- Žiedinį kopūstą susipjaustome gražiais žiedynais dedame į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir pašlakstome alyvuogių aliejumi, apibarstome druska, juodais pipirais ir rozmarinu. Rankomis viską permaišome ir kepame orkaitėje (180 C) 15 min arba kol gražiai apskrus.
- Tuo tarpu pasigaminame padažą. Smulkiai sukapojame česnako skiltelės (galima išspausti), mėtos lapelius ir dedame į vieną indelį kartu su nutarkuota citrinos žievele. Įspaudžiame citrinos sultis, beriame druskos ir juodų pipirų. Išmaišome, kad druska ištirptų cirtrinos sultyse. Tada pilame aliejų ir paliekame pastovėti, kad susigertų skoniai.
- Tada darome salotas: dedame plėšytus salotų lapus, pravėsusią bolivinę balandą, plonais pusžiedžiais pjausytą raudoną svogūną, šiek tiek pasmulkintas alyvuoges. Viską lengvai permaišome, ant viršaus dedame kepto kalafioro gabaliukus ir pilame padažo (tiek, kiek norisi).
P.S. Jei mėgstate mėtas ir manote, kad padaže jų trūksta, galite jomis gausiau apiberti jau paruoštas salotas.
Skanaus ♥