Pupelių salotos su šviežiomis daržovėmis

Pupelių salotos

Pupeles pavadinčiau tobulu maistu, nes tai šarminantis maisto produktas, turintis daug ląstelienos ir maistingųjų medžiagų – mineralų (kalcio, magnio, geležies, amino rūgščių, folio rūgšties, cinko), vitaminų B6 ir C. Antioksidantas – polifenolis – padeda šalinti susikaupusius toksinus, mažina uždegiminius ir senėjimo procesus. Negana to, tai puikus baltymų šaltinis! Pupelių salotos su šviežiomis daržovėmis – tai sveikas ir maistingas užkandis, po kurio galima ilgai jaustis sočiu ir laimingu.

Norint, kad pupelės taptų super maistu, jas reikia mirkyti vandenyje (apie 8 valandas) ir gerai išvirti (kad būtų minkštos). Priešingu atveju, jos gali sukelti pilvo pūtimą dėl jose esančių didelio kiekio cukraus ir kitus nemalonius virškinimo pojūčius. Esant jautresnei virškinimo sistemai, pupeles galima vartoti su prieskoniais gerinančiais virškinimą – kuminu, imbieru, kalendros sėklomis, pankoliu, kardamonu.

Stengiuosi nenaudoti konservuotų maisto produktų, nes tai organizmą rūgštinančios “tuščios kalorijos”. Geriau pačiam išsivirti, nes tai neužima daug laiko. Pupeles nuplauti ir užsimerkti užtrunka vos kelias minutes, na ir pabūti namuose, kol verda (apie valandą). Tada jau galima su jomis improvizuoti – salotos, sriubos, troškiniai, garnyrai ir t.t.

Pupelių salotos su šviežiomis daržovėmi greitai pagaminamas užkandis, nes tereikia prisikrauti bliūdą daržovių (geriausia naudoti tokias, kurias turite šaldytuve), virtų pupelių, užspausti citrinos, lengvai užpilti šalto spaudimo alyvuogių aliejumi ir vos per 10 minučių gausite sveiką, skanų ir sotų užkandį.

 

Receptas (4 porcijos)
  • 150 g salotos lapų (tinka bet kokie)
  • 1 paprika
  • 1 agurkas
  • 1 raudonas svogūnas
  • pusė balto ridiko (daikono ridiko)
  • 2-3 pomidorai
  • sauja petražolių (arba kalendrų)
  • 200 g virtų raudonų pupelių
  • 2 valg. š. citrinos sulčių
  • druskos
  • juodųjų pipirų

 

Gaminame:

  1. Salotos lapus suplėšome ir dedame į dubenį.
  2. Tada pjaustome papriką ir raudoną svogūną plonomis juostelėmis, agurką ir ridiką pusžiedžiais, pomidorą griežinėliais.
  3. Maisto produktus sluoksniuojame. Sudedame viską ant salotų lapų, užberiame virtų pupelių, pabarstome kapotomis petražolėmis, užspaudžiame citrinos sulčių ir užpilame alyvuogių aliejaus.

P.S. Citrina galima pakeisti laimu, o jei norisi aštriau – puikiai tinka šviežias čili.

Skanaus ♥