Pupelėmis įdaryti batatai

Įdarytas batatas

Batatai, dar vadinamos saldžiosiomis bulvėmis, kilusios iš Centrinės ir Pietų Amerikos, pradėtos auginti dar prieš 5000 m. Šiai dienai išplitusios po visą pasaulį ir gana stipriai užkariavę pasaulio virtuvę. Prieš gerą dešimtmetį jos pateko ir į Lietuvos rinką, todėl nesunkiai galima rasti prekybos centruose bei daugelio restoranų meniu. Susipažinau su saldžiosiomis bulvėmis jau senokai, tačiau iki šiol jos man niekaip neatsibosta. Gal dėl to, kad su jomis galima daryti, bet ką! Norite įdomesnio garnyro, egzotiško troškinio ar sriubos, maistingo pagrindinio patiekalo, o gal deserto – batatai dėl savo krakmolingos struktūros ir salstelėjusio skonio tam puikiai tinka. Šiandien pabandžiau pasigaminti pupelėmis įdarytus batatus su meksikietiško skonio atspalviais. Tobula! Įdaryti batatai ne tik skanus, bet ir sveikas bei tinkamai subalansuotas maisto patiekalas.

Kepti batatai

Pirmiausiai sudėjau batatus kepti į orkaitę. Yra įvairių būdų, kaip juos kepti, tačiau iš savo patirties, supratau, kad man skaniausia, juos gerai subadyti šakute, įtrinti alyvuogių aliejumi, druska ir juodais pipirais. Tada pakepti uždengus folija ir paskrudinti atidengtus. Taip jų odelė šiek tiek paskrunda, o pati daržovė įgauna stipresnį skonį. Todėl batatus galėsite drąsiai valgyti su visa odele – juk ten tiek daug maistinių medžiagų!

Ingredientai batatų įdarui

Kol batatai kepa, galima pasidaryti įdarą. Naudojau cukinijas, įvairiaspalves paprikas, svogūnus ir česnaką. Skirtingų rūšių paprikos, suteikė skirtingų skonių: žalia – pikantiškumo, raudona – subtilaus saldumo. Būtent jos ir praturtina įdarytų batatų skonį. Kuo įvairesnes paprikas naudosite, tuo daugiau skonių išgausite. Jos puikiai dera tiek su batatais, tiek su pupelėmis, todėl šis derinys paverčia patiekalą tobulu.

Prieskoniai – su jais galima žaisti kaip tik norite. Aš batatus dažniausiai derinu su pikantiškesniais prieskoniais, tam, kad jie atsiskleistų kuo įdomesniais skoniais. Be to, saldumas puikiai dera su aštrumu, todėl, manau, čili pipiras yra būtinas! Jei nemėgstate aštrių derinių, galite nenaudoti aštrių prieskonių, tačiau nepagailėkite druskos, kad saldumas ne permuštų skonio. O tam, kad įdaryti batatai įgautų egzotiško prieskonio, į įdarą dėjau daug prieskonių plačiai naudojamų Meksikos virtuvėje – kalendros, kuminas, česnakas, raudonėlis, čili. Taip įdaryti batatai virto nepaprastai gardžiu pietų patiekalu.

Įdaryti batatai

 

RECEPTAS
  • 4 batatai
  • druska 
  • juodi pipirai
  • alyvuogių aliejus

 

Įdarui:

  • ½ raudonos paprikos
  • ½ žalios paprikos
  • ½ cukinijos
  • 200 g virtų raudonųjų pupelių
  • svogūno
  • 5-6 česnako skiltelės
  • rozmarinas
  • raudonėlis
  • kumino sėklos
  • kalendros sėklos
  • čili pipiras
  • juodieji pipirai
  • paprikos milteliai
  • druska
  • 100 g pomidorų pastos

 

Pateikimui: 

  • šviežios mėtos arba kiti žalumynai
  • parmezanas
  • avokadas

 

Gaminame:

  1. Batatus gerai nuplauname, subadome šakute, gerai įtriname alyvuogių aliejumi, druska ir juodais pipirais. Jei batatai labai dideli, galite pjauti juos išilgai pusiau.
  2. Tada dedame į skardą, ištiestą kepimo popieriumi, ir uždengiame folija.
  3. Skardą dedame į gerai įkaitintą orkaitę ir kepame 30 min 180-200 C. Tada nuimame foliją ir dar pakepame 10 min.
  4. Kol kepa batatai, gaminame įdarą. Gerai įkaitintoje keptuvėje, šiek tiek pakepiname kalendros sėklas, čili pipirus, rozmarino šakelę (jei naudojate šviežią). 
  5. Tada dedame smulkiai pjaustytą česnaką ir pakepame, kol įgaus gelsvą atspalvį.
  6. Tuomet dedame kumino sėklas ir smulkiai pjaustytą svogūną. Viską maišydami kepiname, kol svogūnas įgaus auksinį atspalvį.
  7. Tada dedame kepti ir visas daržoves pjaustytas kubeliais.
  8. Kai daržovės jau minkštos, galite dėti virtas pupeles, pomidorų pastą ir visus likusius prieskonius.
  9. Viską pakepinkite dar porą minučių. Jei manote, kad įdaras per standus ir norisi šiek tiek kreminio, galite įpilti truputį vandens.
  10. Kai batatai iškepa, pjauname išilgai ir šakute šiek tiek patriname vidų. Taip padarysime vietos įdarui ir paskirstysime skonius.
  11. Dedame įdarą. Negailime, galime paspausti ranka, kad jis pasiskirstytų vienodai.
  12. Įdarytus batatus pabarstome parmezano sūriu ir dedame į orkaitę dar porai minučių.

Skanaus ♥

Įdaryti batatai