Baklažanų suktinukai su pupelių ir saulėje džiovintų pomidorų kremu

Baklažanų suktinukai su pupelių ir saulėje džiovintų pomidorų kremu

Mėgstu domėtis įvairiomis pasaulio virtuvių kultūromis, tradicijomis ir gaminimo būdais. Šiandien netikėtai pakrypau į spalvingą ir aromatingą armėnų virtuvę. Pamačiau labai gerai atrodantį užkandį, baklažanų suktinukus su jogurtu ir graikiniais riešutais, kuris įkvėpė mane pagaminti kažką panašaus. Pasitelkiau improzaciją ir padariau veganiškus ir šiek tiek sveikesnius baklažanų suktinukus. Baklažanus kepiau ne aliejuje, o orkaitėje, dėl ko gavosi mažiau riebalų, o jogurto ir riešutų įdarą pakeičiau į pupelių ir saulėje džiovintų pomidorų kremą. Gavosi nerealiai geras užkandis! Labai skanus, sotus ir maistingas. Turi mažą kiekį riebalų, bet daug baltymų ir kitų naudingų maistinių medžiagų. O be to, šie baklažanų suktinukai puikiai tinka šventėms ar vakarėliams kaip vieno kąsnio užkandis.

 

Baklažanai

 

Pagrindinis baklažanų suktinukų akcentas yra pupelių kremas, kuriam pagaminti tiks bet kokios virtos pupelės. Kremo struktūrai pagerinti naudojau šiek tiek anakardžių pastos. Ją pasigaminsite labai paprastai – tereikia iki vientisos masės blenderiu sutrinti gerai išmirkytus anakardžius. Ši pasta suteikia kremui purumo, be to yra lengvai salstėjusi ir puikiai papildo gero skonio paletę. Ne veltui sakoma, kad skaniausias patiekalas yra tas, kuriame jaučiasi visi penki skoniai – saldumas, sūrumas, rūgštumas, kartumas ir aštrumas.

Su pupelėmis puikiai dera saulėje džiovinti pomidorai. Esu gaminusi įvairių užtepėlių su šiuo deriniu, todėl buvau tikra, kad tikrai tiks ir baklažanų užkandžiui. Skoniui pagerinti naudojau česnaką, tahini pastą ir šiek tiek šviežio čili pipriro. Jei trūksta rūgštumo, galite įlašinti kelis lašus citrinos sulčių. Taip pat galima papildomai dėti mėgiamų prieskonių – įvairių žalumynų, džiovintų žolelių, maltų juodųjų pipirų ir kt.

 

 

Baklažanų suktinukai su pupelių ir saulėje džiovintų pomidorų kremu pakankamai sunkus ir sotus užkandis, todėl norėjau suteikti lengvumo ir gaivumo. Taigi dar dėjau smulkiais kubeliais pjaustytos raudonosios paprikos. Vis tik baklažanai, pomidorai ir paprikos – klasikinė, bet užtikrinta trijulė, kuri patiekaluose idealiai dera tarpusavyje. Jūs galite improvizuoti savaip ir išbandyti kitokias savo mėgstamas daržoves arba išvis jų nedėti.

 

 

Baklažanų suktinukai su pupelių ir saulėje džiovintų pomidorų kremu

Paruošimo laikas45 mins
Gaminimo laikas30 mins
Porcijų skaičius: 4
Kalorijų: 290kcal

Ingredientai

  • 2-3 vnt. baklažanų
  • alyvuogių aliejus
  • druskos
  • 150 g virtų pupelių
  • 70 g konservuotų saulėje džiovintų pomidorų
  • 50 ml atvėsinto virinto vandens
  • 50 g anankardžių
  • 2 valg. š. aliejaus, kuriame buvo saulėje džiovinti pomidorai
  • 1 valg. š. tahini pastos
  • ½ vnt. raudonosios paprikos
  • 1-2 vnt. česnako skiltelės
  • mėgstami prieskoniais: šviežios ir džiovintos žolelės, šviežias čili, juodi pipirai ir kt.

Gaminame

  • Pirmiausiai pasigaminame anakardžių pastą. Užpilame anakardžius vandeniu ir paliekame bent porai valandų, kad išbrinktų. Tuomet sutriname blenderiu iki vientisos masės.
  • Baklažanus supjaustome išilgai 5 mm storio gabalėliais, pabarstome druska ir paliekame 10 min. Tada nuplauname, nusausiname servetėle, dedame į kepimo popieriumi ištiestą skardą, apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druską ir kepame orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 15 minučių arba, kol gražiai apkepa.
  • Gaminame kremą. Dedame pupeles, anakardžių pastą, tahini, saulėje džiovintus pomidorus, grūstą česnaką, aliejų, kuriame buvo saulėje džiovinti pomidorai, šiek tiek virinto vandens ir sutriname iki vientisos masės. Jei masė per daug standi, galite įpilti daugiau vandens. Viską sutriname blenderiu ir gauname pupelių kremą, į kurį dedame smulkiais kubeliais pjaustytą raudoną papriką, beriame druskos, norimų prieskonių ar žalumynų. Viską išmaišome.
  • Kai baklažanai iškepa, juos atvėsiname. Tada į kiekvieną dedame įdaro ir susukame.