Kaip stiprinti imuninę sistemą?

Prieskoniai kariui

Šiuo metu pasaulyje turime nepavydėtiną situaciją – susirgimai koronos virusu pasaulyje sparčiai auga, mirštančių daugėja. Galbūt neturime šimtaprocentinės apsisaugojimo priemonės, tačiau galime padaryti viską, kad sumažintume užsikrėtimo tikimybę ar palengvintume susirgimo simptomus. Šiuo momentu labai svarbu stiprinti imuninę sistemą, kuri ne tik padeda išvengti virusų, bet ir susirgus, palengvina simptomus, nes organizmas greičiau sugeba kovoti ir taip padeda išvengti galimų komplikacijų.

 

Stiprinti imuninę sistemą padeda sveika ir subalansuota mityba, nes aprūpina organizmą visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis tam, kad organizmas tinkamai funkcionuotų. Labai svarbu valgyti, kuo daugiau šarminio ir kuo mažiau rūgštinančio maisto, nes pastarasis sukelia įvairius uždegiminius procesus ir taip išbalansuoja organizmą, versdamas jį naudoti sukauptus resursus. Šarminiui maistui priklauso beveik visi vaisiai ir daržovės. Daugelis jų turi didelius kiekius vitamino C, kuris yra be galo svarbus stipriam imunitetui. Ne veltui sakoma, kad maistas gali būti puikus vaistas!

 

Norėdami stiprinti imuninę sistemą, galime mitybą papildyti prieskoniais. Tai augalai ar jų dalys, kurios turi stiprų skonį ir kvapą dėl juose esančių eterinių aliejų, biologiškai aktyvių medžiagų ir antioksidantų. Visi prieskoniai veikia skirtingai ir gali stipriai pagelbėti siekiant išlaikyti gerą sveikatą. Nesusimąstėte, kodėl nuo seno Indijoje valgomas labai aštrus maistas? Paprasčiausiai dėl karšto klimato, greitai gendančių maisto produktų labai palanku veistis įvairioms bakterijoms, o čili pipirai naikina jas ir taip padeda išvengti didelių apsinuodijimų. Tačiau nepaisant to, kad prieskoniai turi daug gydomųjų savybių, jie gali ir pakenkti, sukeldami alergines reakcijas ar individualiai neatitikti mūsų organizmo poreikių, todėl labai svarbu išmanyti apie jų poveikį sveikatai. Taigi parengiau sąrašą prieskonių, kurie labai reikalingi mūsų imuninei sistemai stiprinti. Atsirinkę savo mėgstamiausius ir papildę jais savo maisto racioną, Jūs prisidėsite pries savo organizmo stiprinimo.

 

Ciberžolė

Geriausių natūralus antibiotikas, kuris puikiai valo kraują, šalina toksinus ir efektyviai mažina organizmo uždegiminius procesus. Šis prieskonis turi ryškią geltoną spalvą, tačiau neturi stipraus skonio, todėl galite drąsiai dėti į visus patiekalus – sriubas, troškinius, kepsnius, blynus ar net desertus ir gėrimus. Patiekalams ji suteikia nepaprastai patrauklią geltoną spalvą, kuri sužadina apetitą ir padeda išskirti daugiau skrandžio sulčių, taip palengvindama virškinimo procesus. Beje, ciberžolės poveikį sustiprina juodieji pipirai, todėl, jeigu, įmanoma, stenkitės naudoti šiuos prieskonius kartu.

 

Cinamonas

Tai vienas populiariausių prieskonių visame pasaulyje, naudojamas lazdelėmis arba maltas. Nors juo dažnai gardiname patiekalus, retai susimąstome apie jo naudą sveikatai. Vis dėl to, cinamonas – puikus prieskonis, kuris valo organizmą nuo toksinų ir nuo parazitų. Be to, mažina kosulį ir puikiai tinka gydyti peršalimams ir virusiniams susirgimams. Tinka žmonėms turintiems žemą kraujospūdį, nes kelia kraujo spaudimą, tačiau, turintys aukštą kraujospūdį, turėtų atsargiai vartoti šį prieskonį ir juo nepiknaudžiauti. Cinamoną taip pat nesunku įtraukti į maisto racioną, nes puikiai tinka troškiniams, sriuboms ruošti ir, žinoma, desertams bei gėrimams.

 

Kardamonas

Vienas aromatingiausių prieskonių ir brangiausių prieskonių pasaulyje, daugiausiai naudojamas pietiniuose pasaulio regionuose. Jis stipriai valo organizmą, padeda pašalinti iš organizmo susidariusias gleives, todėl puikiai tinka gydyti įvairioms peršalimo ir virusinėms ligoms, lengvina atsikosėjimą ir mažina bronchito simptomus. Nors šis prieskonis labiau naudojamas saldiems patiekalams ir gėrimams gaminti, vis dėl to siūlau išmėginti ir kitus variantus – troškinius ar marinatus. Galite naudoti maltą kardamoną į patiekalus arba pakepinti ankštis kartu su svogūnais ir česnakais gaminant įvairius troškinius. Taip pat kardamonas gali paįvairinti kavos ar arbatos skonį. Užtenka įberti šiek tiek malto kardamono ir skonis pasikeičia neatpažįstamai.

 

Žvaigždinis anyžius

Specifinio prieskonio ir aromato prieskonis, kurį mėgsta tikrai ne visi. Tačiau būtent anyžius dėl savo unikalių savybių įeina į daugelio vaistų nuo gripo sudėtį. Savo unikaliomis savybėmis, jis mažina kvėpavimo takų uždegimus ir valo organizmą nuo nepageidaujamų ligų sukėlėjų. Dažniausiai šis prieskonis naudojamas saldiems patiekalams ir gėrimams gaminti, tačiau rytų šalyse jis plačiai naudojamas ir pagrindiniams patiekalams gaminti. Pakepinkite anyžiaus žvaigždynėlį aliejuje kartu su svogūnais, česnakais ir kitais prieskoniais ir jis suteiks gero skonio Jūsų gaminamam troškiniui.

 

Kuminas

Nors pagrindinė kumino užduotis gerinti virškinimo procesus, vis dėl to antraplaniam vaidmenyje jis efektyviai padeda kovoti su uždegiminiais procesais bei šalina iš organizmo susidariusius toksinus, todėl puikiai tinka persišaldymams bei kosuliui gydyti. Šį prieskonį nesunkiai galima įtraukti į maisto racioną, nes tai vienas iš populiariausių prieskonių, kuris plačiai naudojamas daugelyje šalių. Juo galite gardinti sriubas, troškinius, naudoti įvairiems marinatams. Kuminas nepakeičiamas gaminant ankštinius maisto produktus, nes padeda mažinti vidurių pūtimą.