Ankštinių maisto produktų daiginimas

Daiginimas

Daiginimas yra vienas iš sveikiausių ir paprasčiausių būdų paruošti ankštinius maisto produktus, tokius kaip lęšiai, avinžirniai ar spindulinės pupuolės. Procesas nereikalauja daug darbo, pastangų ar, juo labiau, didelių lėšų. Viskas gerokai paprasčiau negu gali pasirodyti, bet nauda akivaizdi, nes paruošimo laikas gerokai sutrupėja ir kai kurių maistinių medžiagų kiekis padidėja.

Visų pirma, daiginimo metu vyksta tam tikri cheminiai procesai, kurių metu padaugėja C, E ir B grupės vitaminų. Kai kuriuose ankštiniuose padaugėja ir mineralų, pavyzdžiui, daigintuose lęšiuose atsiranda dvigubai daugiau vario. Taip pat daiginimas padeda suskaldyti baltymus, o krakmolą paverčia cukrumi, todėl ankštiniai tampa ne tik skanesni, saldesni, bet ir lengviau virškinami. Organizmas neapkraunamas sunkiu darbu, todėl ir maistines medžiagas pasisavina žymiai lengviau.

Daigintus ankštinius maisto produktus galima ruošti įvairiai. Galite kepti, virti, garinti arba tiesiog, valgyti žalius – dėti ant sumuštinio, berti į salotas ar gaminti maltinukus. Sudaiginti jie tampa traškūs, gaivūs ir šiek tiek salstelėję. Pavyzdžiui, spindulinės pupuolės turi gaivų žalumyno skonį, šiek tiek primenantį šviežius žalius žirnelius. Labai didelis pliusas, kad daigintus ankštinius galima daug greičiau paruošti, jei ketinate virti ar kepti. Tarkime, įprastai brinkinti lęšiai išverda per 20-30 minučių, tačiau daugintiems užtenka vos 3-5 minučių. Todėl puikiai pravers tiems, kas nori sveikiau maitintis, bet neturi tam laiko. 

Daiginti lęšiai

 

Ko reikia daiginimui?
  1. Pasirinktų ankštinių maisto produktų – lęšių, spindulinių pupuolių ar avinžirnių. Galite pamėginti daiginti ne tik ankštinius maisto produktus, bet įvairias sėklas (bolivine balandas, saulėgrąžas), grūdines kultūras (grikius, kviečius). Tačiau visada naudokite tik gražias ir nepažeistas sėklas. Prieš daigindami, leiskite joms išbrinkti iki maksimalaus savo dydžio.
  2. Indo daiginimui. Tinka bet koks, bet greičiau, gražiau ir tolygiau sudygsta, kai daiginame platesneme inde, kuriame susidaro nestoras sluoksnis ankštinių.
  3. Švaraus virtuvinio rankšluoščio uždengti. Galite naudoti popierinę servetėle ar dangtelį, bet sandarūs dangčiai netinka, turi patekti kažkiek oro. 
  4. Vanduo. Tam puikiai tinka geriamas.

 

Kaip daiginti? 
  1. Pirmiausia ankštinius gerai nuplaukite vandeniu. Tuomet užpilkite didesniu kiekiu vandens ir palikite brinkti per naktį. 
  2. Vandenį nupilame, ankštinius dedame į platesnį įndą, uždengiame švariu virtuviniu rankšluosčiu ir paliekame tamsesnėje vietoje
  3. Daigelis turi būti išlindęs apie 3-5 mm ir daugiau, tuomet jie būna tinkami valgyti. Sudygimo laikas priklauso nuo temperatūros ir drėgmės, todėl gali visiems skirtis. Dažniausia užtenka 12 valandų ir turite gražiai sudygusius ankštinius. 
  4. Sudygusius ankštinius maisto produktus dedame į patogią tarą ir laikome šaldytuve iki savaitės arba, kol daigeliai gražus. Parudavę ir negerai atrodantys daigeliai nevalgomi. 

 

Daiginimas