Imbiero nauda sveikatai

Imbieras

Imbieras prieskoninis augalas, kilęs iš pietų Azijos ir šiai dienai plačiai išplitęs po visą pasaulį. Visi esame ragavę imbierinių sausainių ar gėrę imbierinio alaus! Imbiero šaknis naudojama daugelyje pasaulio virtuvių. Dažniausiai vartojamas džiovintas, miltelių pavidalu arba šviežias, tačiau priklausomai nuo naudojimo būdo, gaunamas ir skirtingas skonis. Šviežias imbieras yra gaivaus citrusų skonio, aštrokas ir ypač malonaus aromato, tačiau pakepintas aliejuje praranda didžiąją dalį savo aštrumo. Milteliai yra intensyvaus skonio, aštrūs, turi kartumo poskonį. Seniau populiaresni buvo imbiero milteliai, tačiau dabar dažniau naudojamas šviežia imbiero šaknis. Juo labiau, kad jai nereikia ypatingų laikymo sąlygų – vėsioje ir tamsioje vietoje arba šaldytuve gali būti iki trijų savaičių ar net ilgiau. Kaip sako rytų išmintis, imbieras turi viską, ko reikia sveikatai. Jau nuo senų senovės buvo žinomos ne tik prieskoninės, bet vaistinės imbiero savybės. Žmonės saugojosi nuo maro kramtydami imbiero gabalėlius, jūrininkams imbieras padėdavo kamuojant jūros ligai, o aukštuomenės vaišių stalai neapsieidavo be patiekalų su imbieru, kuris tikėta padeda suvirškinti visą maisto gausą. Šiai dienai yra atlikta nemažai mokslinių tyrimų įrodančių, kad imbiero nauda sveikatai yra neabejotina.

Nuo peršalimo ligų

Imbieras puikiai kovoja su virusais ir peršalimo ligomis, lengvina kvėpavimą, todėl sergant, puikiai tinka imbierinė arbata, kurią pagaminsite labai paprastai. Įpjaustykite į puodą imbiero skiltelių, užpilkite vandeniu ir virkite. Kai pamatysite, kad užvirė, pavirkite 15 minučių ant silpnos ugnies. Prieš gerdami įlašinkite citrinos sulčių. Beje, imbierinė arbata puikiai tinka kaip profilaktinė priemonė nuo daugelio ligų, todėl galite ja drąsiai mėgautis. Ypač šaltuoju metų laiku.

 

Imbieras

 

Uždegimams ir skausmui slopinti

Uždegiminiai procesai silpnina organizmą ir imuninę sistemą. Ko pasekoje, atsiranda kitos ligos – širdies ir kraujagyslių, diabetas, vėžys ir t.t. Imbieras mažina uždegiminius procesus, todėl jo vartojimas veikia kaip prevencijos priemonė siekiant išvengti daugiausiai mirčių nusinešančių ligų. Taip pat, imbiero sudėtyje yra natūralių analgetikų, kurie slopina raumenų, sąnarių skausmus. Atlikta nemažai tyrimų, kuriuose nustatyta, kad reguliarus imbiero vartojimas padeda sergant artritu, migrena, palengvina mėnesinių skausmus.

Virškinimui gerinti

Imbieras padeda įžiebti virškinimo ugnį, kuri padeda sklandesniam virškinimui užtikrinti ir mažina virškinimo negalavimus. Esant viduriavimui, kovoja su bakterijomis, sukėlusiomis negalavimą. Be to, imbieras padeda nuo pykinimo, todėl gali pagelbėti esant jūros ligai. Mažina dujų kaupimąsi ir pūtimą pilve, taigi gaminant, šis prieskonis gali būti derinamas su ankštiniais maisto produktais, kurie kartais sukelia pilvo pūtimą ir kitus nemalonius pojūčius pilve.

Puikus antioksidantas

Oksidacinio streso metu, kuris atsiranda dėl neteisingos mitybos, mažo fizinio aktyvumo, aplinkos taršos, žalingų įpročių, susidaro laisvieji radikalai, kurie atakuoja kūno ląsteles, padarydami negrįžtamą žalą. Imbiero šaknyje yra labai daug (3,85 mmol/100 g) antioksidantų, kurie ne tik mažina oksidacinio streso sukeliamus veiksnius, bet ir mažina jų sukeltus padarinius. Galima teigti, kad antioksidantai padeda išvalyti organizmą ir stabdo senėjimo procesus, todėl imbieras plačiai naudojamas detoksikacijos programose.

 

Remiantis senovės išmintimi ir moksliniais tyrimais, galime spręsti, kad imbiero nauda sveikatai vienareikšmiška. Kasdien papildę savo racioną šiuo nepaprasto skonio prieskoniu, jūs pagerinsite virškinimo procesus, palengvinsite širdies darbą, išvalyste organizmą nuo toksinų. Tai ne tik puikus prieskonis, bet ir gera profilaktinė priemonė nuo daugelio ligų.

Imbiero nauda sveikatai