Obuolių actas ir jo nauda sveikatai

Obuoliu actas

Acto atsiradimas siejamas su senosiomis civilizacijomis. Remiantis istoriniais šaltiniais actą pirmieji pradėjo naudoti babiloniečiai 5000 m. pr. Kr. Vėliau jo buvo aptikta Egiptiečių urnose, o Hipokratas jau kėlė klausimą apie teigiamą acto poveikį sveikatai. Senovėje actas buvo vadinamas vargšų vynu. Manoma, kad pirmą kartą actas gautas  netyčia sugadinant gaminamą vyną. O gaunamas jis gana paprastai fermentacijos būdu iš beveik bet kokio skysčio. Pirmuoju etapu skystyje esantis cukrus paverčiamas alkoholiu, kitu etapu – aceto bakterijos suskaido alkoholį. Būtent dėl to actas išpopuliarėjo daugelyje kultūrų ir regionų kaip pagardas ir konservantas. Pavyzdžiui, Modenos actas gaminas iš trebiano vynuogių Italijoje, ryžių actas populiarus Azijoje, kokosų actas – Filipinuose ir kai kuriuose Indijos regionuose, datulių actas – centriniuose Rytų kraštuose. Lietuvoje populiariausias obuolių actas.

Obuolių acto nauda sveikatai yra akivaizdi ir paremta moksliniais įrodymais. Tyrimai rodo, kad  actas padeda mažinti uždegiminius procesus, kraujospūdį, cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje, gerina virškinimą, kontroliuoja cukraus lygį kraujyje, gerina odos būklę, šarmina organizmą ir neturi jokio šalutinio poveikio. Obuolių actas dažnai naudojamas kaip detoksikacijos priemonė, nes padeda išvalyti organizmą nuo toksinų ir blogųjų bakterijų, nenaikindamas gerųjų, todėl dažnai vadinamas natūraliu antibiotiku. Probiotikai, fermentai susidarę fermentacijos metu gerina virškinimą, polifenoliai saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei piktybinių auglių. Taip pat obuolių actas turi daug organinių rūgščių, vitaminų bei mineralų, ypač kalio, kalcio ir magnio.

 

Kaip vartoti?

Tam, kad gautume gerąsias acto savybes, jį reikia vartoti REGULIARIAI ir skiestą su vandeniu (stiklinėje vandens 1-2 arbatiniai šaukšteliai acto). Toks gėrimas yra rūgštokas, gaivaus skonio, todėl pagardinti vieną stilinę actu per dieną yra malonu vien dėl skonių įvairovės. Esant sumažėjusiam skrandžio rūgštingumui stiklinė vandens su actu pusę valandos prieš valgį skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl padeda išvengti nemalonaus jausmo pavalgius.

Dabar obuolių actas stipriai išpopuliarėjęs. Jo rasti galima kiekvienoje virtuvėje, maisto prekių parduotuvėje. Tačiau pramoninis actas stipriai skiriasi nuo senovėje naudoto. Tam, kad pratęstų galiojimo terminą, pramonė actą pasterizuoja, o kad patraukliau atrodytų pirkėjui  dar ir nuskaidrina. Toks actas neturi nieko naudingo sveikatai, o tik skonį, kuris apsiriboja vienu žodžiu rūgštu. Geras ekologiškas, nekaitintas ir neskaidrintas obuolių actas yra malonaus, gaivaus ir neįkyriai rūgštaus skonio, išlaikęs visas naudingas maistines medžiagas. Didžiausias pasirinkimas būna ekologiškų prekių parduotuvėlėse.