Šildantis apelsinų džemas

apelsinu dzemas

Atsargose mėgstu turėti saldų pagarduką, kuris tinka prie užkandžių, aštrių patiekalų ar, kai norisi kažko saldaus, su skrebučiais, duonelėmis, blyneliais, košėmis. Tam puikiai tinka uogienės ar džemai, kuriuos galima išvirti iš daugelio vaisių (obuolių, apelsinų, kriaušių ir kt.), uogų (braškių, mėlynių, spanguolių ir kt.) ar net daržovių (pomidorų, moliūgų, čili, svogūnų ir kt.), turinčių fruktozės, papildomai dedant cukraus ar pilant sirupų, kad turėtų ilgesnį galiojimo laiką, sumažintų rūgštumą ir suapvalintų skonį. Apelsinų sezonas pats šaukiasi dėmesio patiekalams, todėl tebūnie šildantis apelsinų džemas!

 

Apelsinai sveikatai palankūs vaisiai

Apelsinų nauda sveikatai neabejotina dėl tokių maistinių medžiagų gausos, kaip tiaminas, riboflavinas, niacinas, vitaminas B-6, folatai, pantoteno rūgštis, fosforas, magnis, manganas, selenas ir varis. Visa tai padeda kovoti su uždegiminiais procesais, padeda imuninei sistemai kovojant su nepageidaujamais organizmais, gerina skrandžio sulčių išsiskyrimą, ko pasėkoje padeda virškinimo procesui, mažina vidurių užkietėjimą ar net gerina nuotaiką. Negana to, apelsinai stipriai šarminantis maisto produktas! Tačiau atsargiau juos turėtų vartoti žmonės turintys padidėjusį skrandžio rūgštingumą.

apelsinai  Apelsinai

 

Gaminame apelsinų džemą

Norint, kad apelsinų džemas būtų tikrai labai geras ir aromatingas, jį galima papildyti įvairiais prieskoniais. Cinamono lazdelės, kardamonai, anyžiais, gvazdikėliai, kuminas – puikiai dera su apelsinais ir turi daug vertingų maistinių medžiagų ir eterinių aliejų, taip pat padedančių stiprinti imunitetą. Šie prieskoniai šildo organizmą, todėl puikiai tinka šaltuoju metų laiku. Negana to, apelsinai gana kalėdinis vaisius, todėl apelsinų džemas puikiai tinka ir kalėdiniam laikotarpiui, kaip stalo pagardukas ar džemo indelis dovanų.

Cukrus – sunkiai išvengiamas produktas norint pasigaminti kažką saldaus. Be to, tai konservantas, kuris prailgina produkto galiojimo laiką. Vietoje plačiai vartojamo balto cukraus renkuosi nerafinuotą kokosų cukrų (arba cukranendrių nerafinuotą cukrų), kuris yra mažiau kenksmingas organizmui, nes yra nerafinuotas, išgaunamas natūralesniu būdu. Verdant apelsinų džemą jo naudoju gana nedaug, tik tam, pagerintų konsistenciją ir sustiprintų skonį. Tačiau cukrų galimą pakeisti datulėmis arba sirupu. Tik pastarasis stipriai skystina konsistenciją, todėl vargu ar gausite džemą. Priešingai, tai bus skystesnis reikalas artimesnis uogienei.

Apelsinų džemas

Apelsinų odelės turi daug eterinių aliejų, todėl jos ne tik naudingos sveikatai, bet ir turi stiprų aromatą, kuris padeda atsiskleisti apelsinų džemo skoniui. Tačiau odeles geriau naudoti tik ekologiškų, nevaškuotų ir nepurkštų apelsinų arba juos gerai pamirkyti (20 min) šiltame vandenyje su soda. Priešingu atveju galima apsieiti ir be apelsinų odelių.

Džemui naudojau cinamono lazdeles, kurias viriau kartu su apelsinais. Anyžių, gvazdikėlių, kumino ir kardamonų mišinį naudojau maltą , tačiau, jei turite stambių, nemaltų prieskonių, galite drąsiai virti kartu su apelsinais. Taip atsiskleis jų skonis. Tačiau juodus pipirus geriau pabarstyti pabaigoje, nes verdant juodi pipirai tik aštrėja. Geriausia jų nepadauginti, o tik šiek tiek įberti dėl šildančio jų poveikio.

Receptas
  • 2 kg apelsinų
  • 100 g  kokosų cukraus
  • 1 cinamono lazdelė
  • 2 g druskos
  • 2 g  maltų/grūstų juodų pipirų
  • 2 g kardamono (arba 3-4 ankštys)
  • 2 g gvazdikėlių (arba 5 vnt.)
  • 2 g kumino
  • 2 g anyžių (arba 2 žvaigždynėliai)

 

Gaminame

  1. Nutarkuojame dviejų apelsinų žieveles ir pasidedame naudojimui vėliau.
  2. Apelsinus nusilupame taip, kad iš išorės nebeliktų jokio baltumo nuo žievelės. Tada pjauname juos per vidury į keturias dalis ir išilgai iš kiekvieno išpjauname po baltuojančią vidurio liniją. Tuomet nupjaustytą apelsiną supjaustome mažesniais gabalėliais ir dedame į puodą.
  3. Kartu į puodą dedame cinamono lazdelę (sutraiškytą su peiliu) ir, jei turime, kitus stambius prieskonius bei cukrų ar sirupą. Viską verdame apie pusę valandos ant silpnos ugnies.
  4. Tada pagardiname druska ir visais likusiais maltais prieskoniais ir, jei turime nutarkuotomis aplesino žievelėmis. Pakaitiname dar porą minučių, kad skonis pasiskirstytų tolygiai, ir pertriname viską smulkintuvu (blenderiu), kad gautume vientisą masę.

Skanaus ♥