Kalafioro ir daigintų spindulinių pupuolių troškinys

Kalafiorų troškinys

Šaltesniu metu laiku vis dažniau norisi kažko šildančio. Troškiniai tam puikiai tinka, nes tai – sveikas, sotus ir maistingas patiekalas, gaminamas verdant ar troškinant daržoves. Neturi daug nereikalingų riebalų, o pagaminimui užtenka sezoninių daržovių, mėgstamų prieskonių ir ankštinių kultūrų maisto produktų, padedančių pakelti maistinę vertę ir paverčiančiu troškinį sočiu patiekalu. Kalafioro ir daigintų pupuolių troškinys – puikus maisto patiekalasrudens sezonu.

Virtuvėje mėgstu turėti universalių daržovių, kurias galima lengvai pritaikyti beveik visuose patiekaluose. Dėl krakmolingos struktūros kalafioras būtent toks. Šią daržovę galima vartoti  tiek šviežią maišant į salotas, tiek termiškai apdorojant – kepant, verdant garuose, maišyti į troškinius, sriubas, vartoti kaip garnyrą, pasigaminti picos padą ar užmaišyti pudingą. Negana to, kalafioro nauda sveikatai neabejotina, nes pasižymi didele maistinių medžiagų gausa – turi kalio, kalcio, magnio, folio rūgšties, vitaminų A, K, C, ląstelienos. Šios maisto medžiagos ir jų deriniai padeda ląstelėms apsisaugoti nuo oksidacinio proceso bei stiprina imuninę sistemą. Kalafioro sudėtyje esantys fenolio junginiai padeda pašalinti susikaupusius toksinus, glokozinolatai padeda piktybinių navikų prevencijai. Todėl kalafiorai turėtų užimti aukštą poziciją virtuvėje, ypač rudens sezonu, kuomet turguje galima rasti gerų, ekologiškų, vietinių ūkininkų augintų kalafiorų.

produktai kalafioro troskiniui

 

Daigintos spindulinės pupuolės

Kitas svarbus produktas tinkantis troškiniams – ankštinės kultūros maisto produktai. Jie  ne tik suteikia gero skonio, bet ir pakelia maistinę patiekalo vertę. Šiuo atveju rinkausi spindulines pupuoles, dar kitaip vadinamas mung pupelėmis. Jos yra ypatingos dėl to, kad priešingai nei dauguma ankštinių maisto produktų, neturi daug cukraus, todėl yra lengvai virškinamos ir nesukelia vidurių putimo. O sudaigintos pupuolės maistinių medžiagų turi tiek, kad nors vežimu vežk! Vitaminai A, E, K, C, B grupės vitaminai, mineralai – kalis, kalcis, fosforas, magnis, geležis, cinkas, varis, manganas, selenas – visa ši gausa puikuojasi daigintų mung pupelių sudėtyje. Negana to, jose daug enzimų, kurie padeda geresniam mineralų ir vitaminų įsisavinimui žmogaus organizme. Sudaiginti jas daug laiko neužtrunka, o ir panaudojimas platus – galima valgyti termiškai neapdorotas ar vos šiek tiek pakepinus ar pavirus. Tinka sriuboms, salotoms, sumuštiniams, užkandžiams ir šiuo atveju troškiniui.

keptos morkos ir paprikos

Norint gauti kreminę troškinio konsistenciją bulvės tiesiog būtinos! Nors daug kas jų vengia dėl didelio krakmolo kiekio, kuris skaidomas iki gliukozės (arba kitaip sakant tai cukrus). Tačiau viskas yra sveika, kas yra su saiku. Nepaisant bulvėse esančio didelio kiekio krakmolo, jose yra ir daugybė  maistinių medžiagų. Pavyzdžiui vitaminas C, kurio bulvėse yra ypač daug, padedančio geležies pasisavimui, stiprinančio imuninę sistemą. Negana to, jose gausu kalio, kalcio, geležies, magnio, mangano, fosforo, cinko, folio ir pantetono rūgšties. Todėl nereikėtų nurašyti bulvių kaip didelio blogio, o tiesiog naudoti saikingai ir geriau virtas negu keptas (kepimas padaro jas labai kaloringas, nes jos sutraukia nemažai aliejaus).

Kalafioro troskinys

 

Receptas
  • 1 kalafioras
  • 3 bulvės
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • 1 žalia paprika
  • 6 sklitelės česnako
  • gabalėlis imbiero
  • 1 stiklinė daigintų spindulinių pupuolių
  • ½ arb.š. ciberžolės
  • ½ arb.š. kario prieskonių
  • šakelė  šviežio rozmarino
  • džiovintų čili pipiriukų (arba 1 didelis čili)
  • ½ arb.š. kumino sėklų
  • druskos, džiovinto baziliko ir juodų pipirų pagal skonį
  • aliejaus kepimui
  • 1 indelis konservuotų trintų pomidorų

 

Gaminame

  1. Bulvės nulupame supjaustome nedideliais (2 cm) kubeliais, dedame į pasūdytą vandenį ir verdame.
  2. Kol bulvės verda, gerai įkaitintoje keptuvėje pakepiname rozmarino šakelę ir džiovintus čili pipiriukus.
  3. Tada dedame sutraiškytas ir stambiai pjaustytas česnako skilteles. Pakepiname, kol gražiai paruduos ir dedame kumino sėklas bei pusžiedžiais pjaustytus svogūnus. Šiek tiek pakepinus, beriame smulkiai pjaustytą imbierą ir kepame, kol pradės geltonuoti.
  4. Tuomet dedame kepti morkas ir paprikas. Kai visa daržovių masė iškepa, beriame ciberžolę, kario prieskonius ir pakepiname dar minutę.
  5. Tuo tarpu, kai bulvės būna beveik išvirusios, į puodą dedame kalafioro žiedus ir daigintas spindulines pupuluoles ir paverdame dar kelias minutes. Verdame tiek, kad kalafioras nepervirtų, nes ir jis, kaip ir daigintos spindulinės pupuolės, verda trumpai.
  6. Kai matome, kad mūsų bulvės, kalafioro žiedai ir pupuolės jau tinkami valgyti, į puodą dedame visą keptuvės turinį. Pilame trintus konservuotus pomidorus ir viską gerai išmaišome. Dedame druskos, jei reikia, juodųjų pipirų ir džiovinto baziliko. Paverdame dar porą minučių ir paliekame 15 min susistovėti skoniui.
  7. Patiekiame užlašinę kelis lašus citrinos sulčių ir pabarstę žalumynais.

Skanaus ♥